Monteren gevel

Status: 
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers
Soort activiteit: 
Nieuwbouw
Nieuwbouw fase: 
Kasconstructie en glas
Beschrijving: 

De zijgevel van de kas kan bestaan uit:

  • Vlakglas (soms gehard glas)
  • Polycarbonaat kanaalplaten
  • Sandwichpanelen

 

Aangezien tijdens het transport van de onderdelen en bouw van de gevel met (groot) materieel wordt rondgereden, moet:

  • Voor aanvang van de werkzaamheden duidelijke afstemming en communicatie plaatsvinden tussen bedieners van materieel en monteurs over de uit te voeren weerkzaamheden. 
  • Ieder die zich op de locatie begeeft de volgende PBM dragen: Signaalkleding (bij voorkeur oranje) ten behoeve van het bovenlichaam, en veiligheidsschoenen (type S3).

 

Op het moment dat de gevel gesloten wordt, wordt de natuurlijke ventilatie beperkt. Dit kan leiden tot:

  • DME (Diesel Motor Emissie) in gesloten ruimte
  • Oplopen van de temperatuur in de kas die invloed heeft op het welzijn en gezondheid van de medewerkers

 Om bovenstaande risicofactoren te minimaliseren moet er zeker gesteld worden dat er voldoende ventilatie is door het openen van de luchtramen.

Stappen bij het monteren van de gevel

1. Aanvoeren materiaal

Alle materialen voor de constructie van de kasgevel worden door de aannemer aangeleverd. De materialen worden gelost op de daarvoor ingerichte losplaats.

Het glas voor de gevels wordt aangeleverd in pakketten van 45 ruiten per pakket en deze pakketten wegen ca. 800 kg. per stuk. Om omvallen van de glaspakketten te voorkomen worden deze tegen een opslagbok geplaatst.

Vanaf de materiaalopslagplaats worden de materialen (glas, panelen, roedes en afdichtingsstrip) geladen en middels trekker en materiaaltransportwagen of verreiker naar de montagelocatie langs de gevel gereden.

De onderdelen worden vaak handmatig van de machine afgehaald en op de juiste plek neergelegd waarbij men vaak een beperkte afstand met het onderdeel moet lopen.

 

2. Monteren gevelsponning

Voorafgaand aan de gevelbeglaas werkzaamheden worden de roeden gemonteerd door de kassenbouwers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hoogwerker.

 

3. Monteren gevelbeglazing

Het glas wat gebruikt wordt ten behoeve van zijgevels is doorgans ongehard vlakglas, dat betekent dat hierbij scherpe randen aanwezig kunnen zijn en glasscherven in geval van breuk. Hierbij dienen snijbestendige handschoenen gedragen te worden.

De ruiten die zijn geplaatst, worden direct geborgd in de sponning. De glaszetter plaatst tot 4 ruiten naast elkaar en plaatst vervolgens de pvc strip. Aansluitend wordt de volgende rij ruiten gezet onder of boven de rij ruiten die zojuist zijn geplaatst. Alle bovenste ruiten worden in de lengte op maat gesneden.

Het heeft de voorkeur dat het beglazen van de gevel volledig vanaf de buitenzijde plaats kan vinden. Hierbij is er de minste handling van het glas noodzakelijk waardoor de fysieke belasting beperkt wordt. Dit kan echter alleen als er aan de buitenzijde voldoende ruimte is voor de hoogwerker. Bij montage via de buitenzijde is het glas reeds op de hoogwerker geladen en wordt het glas direct vanuit de verpakking in de gevels geplaatst en is er geen opperman nodig.

Bij ruimtegebrek aan de buitenzijde rijdt de met glas geladen hoogwerker aan de binnenzijde en wordt het glas op de juiste hoogte door de gevelsponningen aan de glaszetter aangegeven die het glas vervolgens in de roeden plaatst.

Als geen van bovenstaande werkwijzen uitvoerbaar is als gevolg van gebrek aan ruimte, vindt het beglazen op de volgende wijze plaats:

  • De glaspakketten worden geopend zodat de ruiten uit het pakket gehaald kunnen worden.
  • De ruiten worden uit het pakket gehaald en door de nog open gevel vaak handmatig aan de buitenzijde van de kas neergezet.
  • Een ploeg glaszetters bestaat vaak uit 2 man waarbij 1 persoon de ruiten in de sponningen plaatst en de andere persoon de ruiten aangeeft. Om de bovenste ruiten te kunnen plaatsen staat de glaszetter op een soort verplaatsbare stelling op ca. 2 tot 5 meter. boven het maaiveld. De opperman maakt om de hoogte te kunnen overbruggen gebruik van een bankje of trapje.

Als er een "vak", bestaande uit 3 of 4 ruiten boven elkaar en 4 ruiten naast elkaar, is geplaatst, wordt de stelling verplaatst en begonnen met het volgende vak.

 

4. Monteren gevelpanelen

Soms bestaat de kasgevel uit plaatmateriaal in plaat van glas. Het plaatmateriaal bedekt in 1 keer de gevel van boven tot onder. Voor bevestiging op hoogte wordt gebruik gemaakt van een hoogwerker. De bovenzijde van het paneel wordt met een accuzaag op maat gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gehoorbescherming.