Monteren kasonderbouw

Status: 
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers
Soort activiteit: 
Nieuwbouw
Nieuwbouw fase: 
Kasconstructie en glas
Beschrijving: 

Bij het monteren van de kasonderbouw, worden de kolommen op de fundering geplaatst en vastgeschroefd. Bovenaan worden de kolommen in dwarsrichting aan elkaar verbonden met tralies en in lengterichting met goten.

In verband met de stabiliteit van de constructie tijdens de montage, wordt het monteren van de onderbouw vanuit een en kruisschoorvak gestart, gezorgd wordt dat de eerste kap goed geschoord staat om vervolgens van hieruit verder twee rijen kolommen met tralies en goten op te bouwen. Aansluitend wordt telkens een volgende rij kolommen geplaatst en verbonden met tralies en goten.

 

Aangezien tijdens het transport van onderdelen en monteren van de kasonderbouw met (groot) materieel wordt rondgereden, moet:

  • Voor aanvang van de werkzaamheden duidelijke afstemming en communicatie plaatsvinden tussen bedieners van materieel en monteurs over de uit te voeren weerkzaamheden. 
  • Ieder die zich op de locatie begeeft de volgende PBM dragen: Signaalkleding (bij voorkeur oranje) ten behoeve van het bovenlichaam, en veiligheidsschoenen (type S3).

 

 

Stappen bij het plaatsen van de kasonderbouw

1. Aanvoeren materiaal

Alle materialen voor de constructie van de kas worden door de aannemer aangeleverd. De materialen worden gelost op de daarvoor ingerichte losplaats.

Vanaf de materiaalopslagplaats worden de materialen (kolommen, tralies en goten) geladen en middels trekker en materiaaltransportwagen naar de montagelocatie gereden. Ieder onderdeel heeft een bepaalde plaats in de constructie.

De onderdelen worden vaak handmatig van de machine afgehaald en op de juiste plek neergelegd waarbij men vaak een beperkte afstand met het onderdeel moet lopen.

 

2. Oprichten kolom

Men begint met het oprichten van de kolommen. Hierbij wordt een hijswerktuig gebruikt, waarmee de kolommen gehesen worden en boven de fundering gepositioneerd worden. Met behulp van een slagtol worden de moeren op de draadeinden geschroefd waarmee de kolom vast staat op de kolomvoet.

 

3. Monteren tralie

Zodra de eerste twee kolommen staan worden deze verbonden middels een tralie. De tralie wordt middels een hijswerktuig op hoogte gebracht. Vanuit een hoogwerker worden de tralies met bout en moerverbinding middels een slagtol aan de klom bevestigd.

 

4. Monteren goot

Zodra de eerste twee kolommen zijn verbonden met een tralie wordt haaks daarop de derde kolom geplaatst en wordt deze verbonden met een goot. De goot wordt middels een hijswerktuig op hoogte gebracht. Vanuit een hoogwerker wordt de goot met bout en moerverbinding middels een slagtol aan de klom bevestigd.

 

Alternatief

Een andere mogelijkheid in plaats van het gebruik van een hijswerktuig en een hoogwerker is het gebruik van een werkplatform. Hierbij worden alle onderdelen aangevoerd naar het platform en vanaf het platform worden alle montagewerkzaamheden uitgevoerd.

Hierdoor is er sprake van minder fysieke belasting. Een nadeel van het werken vanaf het platform is dat de belasting van de platforms hoger wordt waardoor de ondergrond nog steviger moet zijn. Vooral in najaar en winter kan dit grote problemen geven bij het bouwen van de kas en het hierdoor onbegaanbaar raken van het bouwterrein voor de montageploegen die na de kassenbouwer aan het werk gaan.

 

De volgende werkvoorschriften zijn van toepassing