Overeenkomstig de arbeidshygiënische strategie, gelden de volgende beheersmaatregelen:
Gevaren moeten altijd bij de bron worden aangepakt (niveau 1). Pas als dat niet mogelijk of niet voldoende is, worden aanvullende maatregelen genomen gericht op collectieve bescherming, technische maatregelen (niveau 2) en organisatorische maatregelen (niveau 3). Als dat nog steeds niet voldoende bescherming biedt, volgen maatregelen gericht op individuele bescherming (niveau 4) met als laatste stap het verstrekken van doeltreffende en passende persoonlijke beschermingsmiddelen.
Aan wettelijke verplichtingen aangegeven met moet altijd worden voldaan.
- Indien mogelijk koel-/vriescellen uitschakelen alvorens de werkzaamheden te starten.
- Indien mogelijk deur open laten staan.
- Alvorens de ruimte te betreden, check of de deur van binnenuit te openen is.
- Voer de werkzaamheden altijd uit samen met een collega, die buiten de koelcel de wacht houdt en hulp kan inroepen als de werknemer binnen iets zou overkomen.
- Beperk de verblijfsduur in koel en vriescellen.
- Werkzaamheden afwisselen.
- Thermo- en beschermende kleding, voor het hele lichaam, dus ook voeten, handen en hoofd.
De werkgever geeft de werknemers voorlichting over:
- Gevaren van werken in koude omstandigheden.
- Maatregelen om onderkoeling te voorkomen.
- Juiste gebruik van beschermende kleding.