Reparatie van gevelbeglazing

Status: 
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers
Soort activiteit: 
Onderhoud
Type onderhoud: 
Kasconstructie en glas
Beschrijving: 

De zijden van een glazen kas zijn voorzien van een aluminium constructie waarin de ruiten zijn gezet en daarna afgestript met pvc of rubber.

In tegenstelling tot het glas wat in het dek gebruikt wordt, bestaat de gevelbeglazing over het algemeen niet uit veiligheidsglas, waardoor er dus extra kans is op verwondingen als gevolg van glasscherven.

 

De eigenaar van de kas (laat) geregeld de kas op glasbreuk controleren en (laat) reparaties uitvoeren om verdere schade aan de kas en/of gewas te voorkomen. Een gebroken gevelruit dient te worden verwijderd en te worden vervangen.  De restanten van de gebroken ruit worden verwijderd. De ruit wordt vervangen door een nieuwe ruit.

De monteur gaat eerst de huidige situatie in kaart brengen. Hij moet de glasmaat opmeten en bekijken of hij er wel of niet bij kan komen. Daarnaast wordt er bepaald of er gewerkt moet worden met eventuele  hulpmiddelen en een collega. Het is mogelijk, bij een laag geplaatste ruit, dat hij deze alleen en zonder hulpmiddelen kan vervangen. Als de ruit boven de 2 meter hoog moet worden gerepareerd, is dit uitgesloten. Een ruit die op hoogte moet worden gerepareerd kan alleen op een redelijke veilige wijze gerepareerd worden indien er met een steiger /hangsteiger/hoogwerker/gevelreparatiestelling wordt gewerkt.

 

Vervolgens komt hij met de eventueel benodigde hulpmiddelen, materialen (ruit) en collega terug en verwijderd de gebroken ruit en glassplinters. Vervolgens plaatst hij een nieuwe ruit.

 

Repareren van grote ruiten op hoogte m.b.v. een trap/ladder wordt hier niet behandeld omdat dit fysiek niet mogelijk is en voor het geval een monteur daar wel fysiek toe in staat zou zijn een levensgevaarlijk handeling is.