Monteren scherminstallatie

Status: 
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers
Soort activiteit: 
Nieuwbouw
Nieuwbouw fase: 
Kasconstructie en glas
Beschrijving: 

Door de schermmonteurs worden in de nieuwbouwfase de scherminstallaties aangelegd met behulp van een werkplatform. Om het werk zo veilig en economisch mogelijk uit te voeren is het belangrijk om er voor te zorgen dat het werkplatform een aaneengesloten periode te kunnen gebruiken zonder hinder van andere partijen.

 

Stappen bij het monteren van scherminstallatie

1. Aanvoeren materiaal

Alle materialen voor het monteren van het schermdoek worden door de aannemer aangeleverd.

De materialen worden gelost op de daarvoor ingerichte losplaats, ter voorkoming van diefstal worden de materialen binnen of in een afsluitbare container opgeslagen.

De schermdraden worden aangeleverd op kabelhaspels. Het schermdoek wordt op rol aangeleverd. Deze moeten zodanig worden opgeslagen dat deze bijvoorbeeld met een wig worden geborgd tegen wegrollen.

Vanaf de materiaalopslagplaats worden de materialen met een trekker of heftruck naar de montagelocatie in de kas gereden.

 

2. Monteren horizontale scherminstallatie

De scherminstallatie wordt bij voorkeur geïnstalleerd nadat alle werkzaamheden boven de scherminstallatie zijn uitgevoerd en voor de overige nog uit te voeren werkzaamheden in de kas.

Voor het horizontaal schermdoek moeten schermdraden, spantklemmen, schermprofielen, aandrijving, voorzieningen aan de kop- en zijgevels en het schermdoek gemonteerd worden op hoogte. De schermdraden worden vanaf haspels getrokken, het schermdoek wordt op rol aangeleverd.

Deze werkzaamheden worden vanaf een werkplatform uitgevoerd, als de werkzaamheden later afgemaakt moeten worden is de kas vaak al ingericht en moet er gebruik gemaakt worden van ladders, monorailwagens, speciale buisrailwagens voor service en onderhoud. Dit zorgt voor onveiligere situaties.

 

3. Monteren schermdoek

Indien het doek gelijktijdig met de montage van de installatie plaatsvindt dient dit te gebeuren vanaf het werkplatform.

Indien het doek schoon moet blijven en dan bijvoorbeeld eerst na het planten kan worden ingetrokken dient er gebruik te worden gemaakt van zogenaamde intrek-schermsystemen. Deze worden vanaf de zijgevels ingetrokken waardoor veilig werken gewaarborgd blijft.

 

4. Monteren gevelschermdoek

Het gevelscherm wordt aan de gevel constructie bevestigd. De bevestiging is gedeeltelijk op hoogte, hierbij wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van een hoogwerker.

 

5. Monteren insectengaas

Het insectengaas wordt geïnstalleerd na de luchting en voor het bovenscherm en verwarming.

Het is ook mogelijk om van buitenaf het gaas te monteren. Dit wordt veelal bij bestaande kassen uitgevoerd of bij nieuwbouwprojecten waar de planning het niet toelaat om van binnen uit te werken.

Als de werkzaamheden later afgemaakt moeten worden is de kas vaak al ingericht en moet er gebruik gemaakt worden van ladders, monorailwagens, buisrailwagens etc. Dit zorgt voor onveilige situaties.

 

6. Monteren buitenscherm constructie en schermdoek

De buitenschermconstructie, -installatie en -doek wordt geïnstalleerd na het bouwen van de staalconstructie van de kas.

Het is mogelijk het buitenscherm van binnenuit voor het beglazen of van buitenaf na het beglazen te monteren met behulp van de juiste apparatuur en veiligheidsvoorzieningen, hierbij valt te denken aan werkplateaus en dek-kar. Als de werkzaamheden later afgemaakt moeten worden of service moet worden verricht moet dit vanaf een montagewagen (dek-kar) worden uitgevoerd.