Aanleg intern transport systeem

Status: 
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers
Soort activiteit: 
Nieuwbouw
Nieuwbouw fase: 
Intern transport
Beschrijving: 

Nadat alle bouwwerkzaamheden aan de kas afgerond zijn wordt begonnen met het inrichten van de kas. Tegenwoordig zijn veel kassen voorzien van een intern transportsysteem. Door het aanbrengen van een railsysteem waarover teeltcontainers worden gereden is er een aanzienlijke besparing op handarbeid.

Logiqs Containerhandlingsysteem

Stappen bij aanleggen van interne transportsystemen

1. Aanvoeren materiaal

Alle materialen voor het aanleggen van interne transportsystemen worden door de aannemer aangeleverd.

De materialen worden gelost op de daarvoor ingerichte losplaats, ter voorkoming van diefstal worden de materialen binnen of in een afsluitbare container opgeslagen.

Vanaf de materiaalopslagplaats worden de materialen met een trekker of heftruck naar de montagelocatie in de kas gereden.

 

3. Plaatsen funderingspaaltjes

Het dragen van het railsysteem gebeurt door het te monteren op paaltjes in de grond of op poeren geplaatste paaltjes. De poeren ten behoeve van de funderingspaaltjes worden machinaal geboord.

Het aanbrengen van al deze paaltjes is een tijdrovend werk en mag niet aanvangen voor al het werk op hoogte klaar is, de paaltjes zijn gevaarlijk als iemand die er boven werkt naar beneden valt.

 

4. Fundering storten

Het volstorten van de voorgeboorde poeren geschiedt met behulp van een mixer of betonbak / buffer. Al rijdend langs de bekisting en de poeren worden de bekisting en de poeren volgegoten. Nadat de poeren van de paaltjes volgestort zijn, worden de betonpalen gesteld.

Als de betonpalen gesteld zijn en het beton redelijk is uitgehard, wordt de overtollige grond weer in het gat terug geschept.

 

5. Monteren transportsysteem

Door het bedrijf dat het intern logistiek systeem levert worden alle benodigde onderdelen naar hun plaats gebracht. Vanwege het gewicht van de onderdelen is het belangrijk om dit zoveel mogelijk met trekker of heftruck te doen.

Als er op dubbele teeltlagen wordt geteeld is er ook sprake van werken op hoogte. Door het installeren van het systeem voordat de tussenvloer gemonteerd wordt kan er vanaf de hoogwerkers op de begane grond worden gewerkt. Tijdens het plaatsen en aansluiten van de banen wordt er veel gewerkt in dezelfde, gebogen, werkhouding. Tijdens het in bedrijf nemen van de installatie wordt er gewerkt tussen de draaiende machines om deze af te stellen.